Litteratur - nutida forskning
litteratur - Nutida forskning
Jag och en klasskamrat har valt att koppla ihop det vi har gjort under hösten med den kurslitteratur vi har blivit tilldelad, men också göra en eftersökning efter mera litteratur som kan kopplas ihop med det vi har gjort. Vi har också försökt hittat en del forskning om de estetiska ämnena i skolan.
Barns utveckling - huvudfotingen
Vi har pratat om barnens olika teckningsstadier som vi gick igenom med Marie Fahlén. Aronsson (1997,s.29) beskriver om Huvudfotingen som är det yngsta sättet för barnen att teckna. Här tycks det vara så att barnen utgår ifrån ett antal regler:
- Söka upp den största kroppsdelen och fäst armarna där
- det som ritas först ska vara störst
- De håller bilden ren ifrån korsande linjer
- De återanvänder välbekanta former
- De använd beprövade metoder.
En stor studie har gjorts gällande huvudfotingen. Här beskriver Aronsson (1997,s.43) om en studie där Freeman ställer två hypoteser emot varandra gällande detta. Antigen ritar barnet armarna direkt på huvudet, eller är inte huvudet ett huvud utan en oval kroppsform. För att styrka någon av dessa hypoteser har Freeman gjort för målade bilder där han har låtit barnen satt ut en navel för att se var kroppen infaller. Detta påverkade endast armarnas placering, men benen föll alltid rätt på formerna.
Huvudfotingen är med andra ord väldigt intressant att studera hos barn.
Samtal om bilder
Något som det har samtalts mycket om i kursen är att kunna läsa av och kunna reflektera om en bild. Karlsson och Lövgren (2001,s.65) beskriver om den hemska ljudnivå som finns i ett klassrum och hur fokuserade vissa elever är av att hinna klart med en uppgift. Därför läses oftast bilder av fel och inte grundligt. För att nå eleverna är det bra att ge ut instruktioner för att ge eleverna en chans att läsa av en bild konkret och ge dem en möjlighet och veta var de ska börja.
Karlsson och Lövgren (2001,s.43) beskriver vidare om att i dagens kommunikationssamhälle är det viktigt att eleverna kan läsa av en bild på rätt sätt. Idag är det en massproduktion utav bilder som sänds ut till oss varje dag, därför är det viktigt att dagens unga kan ta till detta på rätt sätt och veta hur de ska läsa av en bild.
Barnperspektiv
När vi fotade en rad barnperspektiv kom vi att tänka på hur det är att se genom ett barns ögon. En pedagog måste hela tiden ta i beaktande över hur ett barn ser de hela. Världen ser inte lika dan ut för oss vuxna som det gör för ett litet barn. Detta kopplar vi ihop mycket med vad Bris (Barnens rätt i samhället) Barnperspektiv är de som vi kan försöka se via barns ögon. Barns perspektiv kan vi bara få på ett sätt genom att barnens kommer till tals om hur de själva ser på livet. Detta kopplas i samman mycket med vad vi tidigare har talat om under ett litteraturseminarium under kursens gång där barn försöker att förklara via deras perspektiv, där exempelvis vi talade om hur ett barn målar och vad de kan signalera (https://www.barnperspektivet.se/)
Synvinkel
Boergersen och Ellingsen (1994,s.51) tar upp de vi har gått igenom under digital bild och även när vi fotade barnperspektiv fick vi lära oss de olika synvinklarna som finns:
Fågelperspektiv uppifrån och ner
Grodperspektiv nedifrån och upp
Normalperspektiv i samma höjd som personen på bilden
Estetiska ämnen i skolan
Lindgren (2006,ss. 92-95)För elever med olika problem eller svårigheter i skolan kan den estetiska verksamheten fungera som en specialpedagogik med terapeutiska inslag. Det framgår också att dessa elever är i behov av mer tid i estetisk verksamhet.
Vad estetiska ämnen kan ge dessa elever:
- Mindre Koncentrationskrävande
- Mer tid hjälper dem i andra ämnen
- kompresseras med bättre betyg/omdöme i dessa ämnen och därför blir de belöning emot de andra ämnena i skolan.
Alla tre punkterna ryms inom ramen för estetisk verksamhet i skolan. Dessa elever är oftast mer begåvade i dessa ämnen än vad andra elever är. De estetiska ämnena är ett annat sätt att kunna nå dessa elever på en funktion sätt. Dessa elever kan förbättras om de får ägna mer till estetisk verksamheten.