Våran planering
Lokal pedagogisk planering Bild åk 6
Eleverna ska få arbeta med att göra egna Screentryck.
Syftet är att träna på materialkännedom, hantverksmässiga verktyg och uttrycksformer. Genom att använda sig utav materialen:
OH-blad
Flaskfärg eller textilfärg – för/nackdelar
Mattkniv
Permanent penna
Papper
Screeningram och raka
Ämnets syfte är att eleverna, enligt LGR 11, får kunskap i trycktekniker och vilket material som krävs för framställning (kunskapskrav för betyg C).
Eleverna arbetar individuellt, med ett indirekt sammarbete, då de använder varandra som bollplank eller för hjälp vid tillexempel själva trycket.
Jag som lärare tittar på:
Elevens egen utvecklingsprocess
Användning av material och verktyg
Elevens utveckling av egna idéer
Material för genomförande:
OH-blad
Flaskfärg eller textilfärg – för/nackdelar
Mattkniv
Permanent penna
Papper
Screeningram och raka
Eleverna ska få möjlighet att göra två bra tryck, som föregås av testtryck (ca 4 ark/elev).
Jag som lärare gör en kortare beskrivning av kommande lektion (screentryck). Då ber jag även eleverna själva förbereder sig genom att leta efter en bild till kommande tillfälle, för tryck. Jag visar också olika svårigheter på tryck (kan kopplas till betygskriterierna).
Genomgång/presentation av hur trycket genomförs och hur verktygen används. Kan även väva in ett historiskt perspektiv (integrerat ämnet historia).
Genomförande (3 * 40 min).
Avslutning i form av utställning. Eleverna har fått döpa sitt verka och skrivit något om det (integrerat ämnet svenska)
Ihop med eleven görs en självbedömning av processen, därefter styrker jag de positiva och ger min bedömning (2 stars 1 wish).
Eleverna dokumenterar i sitt arbete digitalt, i färdig mall, alt hemsida (integrerat ämnet digitala verktyg/digitala foton).